Wat zijn de voordelen van een darmonderzoek?

Medisch technologie concept​​​ foto
Nee. Door de vooruitgang in de technologie worden veel colonoscopieën gedaan met behulp van een laparoscopie, die aanzienlijk minder invasief is. Tijdens de colonoscopie wordt een apparaat met een camera en licht in het rectum ingebracht. Het maakt foto’s van de binnenkant van uw dikke darm, zodat een arts kan bepalen wat uw klachten zijn.
Zijn er risico’s verbonden aan een colonoscopie?
Iedereen kan een colonoscopie ondergaan en niemand hoeft bang of nerveus te zijn. Tijdens de procedure kan een licht ongemak optreden. Dit kan een paar dagen aanhouden, maar u zou geen pijn, krampen of bloedingen moeten voelen.
Wat zijn de voordelen van een colonoscopie?
Met een colonoscopie krijgt u medische gegevens van onschatbare waarde, zoals veranderingen in de darmgewoonten, gifstoffen in de darm, darmkanker en andere aandoeningen in de darm. Het is ook een manier om vroegtijdige tekenen van ziekten zoals kanker, hartziekten, diabetes en meer op te sporen. De US Preventive Services Task Force beveelt een jaarlijkse colonoscopie aan, vooral als u:
– 50 jaar of ouder bent- ooit overgewicht hebt gehad- ooit hebt gerookt
Wat kan ik doen om een colonoscopie te voorkomen?
Er zijn verschillende manieren om een colonoscopie te voorkomen. De ene dag cafeïne vermijden en de andere dag alcohol vermijden is een effectieve stap in de richting van gezondheid. Het is niet mogelijk om elk gevaar van een colonoscopie te vermijden, maar u moet onthouden dat het volgende u kan helpen.
-Limiteer cafeïne en alcohol in uw dieet gedurende zes dagen voor het onderzoek- Eet alleen frisdrank met vloeistoffen gedurende drie dagen voor het onderzoek- Vermijd het eten van rauwe of onvoldoende gekookte beats- Kook bewerkte voedingsmiddelen gedurende ten minste 20 minuten voordat u ze eet- Eet elke dag kleine hoeveelheden vers fruit- Verhoog uw vochtinname met 6-8 glazen water per dag- Altijd vasten zodra u klaar bent met de maaltijd
Wat als ik me zorgen maak?
Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van de colonoscopieprocedure, waarschuw dan uw arts. Bespreek de informatie die u op het internet hebt gehoord met uw arts. Als de informatie medisch gezien juist is, kan uw arts de procedure uitstellen.
Uw arts kan uw rectum voor u verdoven, als u zich daar zorgen over maakt. Dit gebeurt meestal voordat de colonoscopie wordt uitgevoerd.
Waarom moet u naar uw arts voor darmklachten?
Verschillende medische aandoeningen zijn behandelbaar via een colonoscopie, zoals darmontstekingsziekten, dikkedarmkanker, diverticulaire aandoeningen en de ziekte van Crohn. Uw arts zal vaststellen wat de echte oorzaak van uw klachten is en wat kan worden behandeld door uw dieet en de probleemvoedingsmiddelen aan te passen.
Uw arts kan u op de dag van de procedure naar huis ontslaan. U zult iemand nodig hebben om u de 25 minuten naar het ziekenhuis te rijden; het duurt ongeveer 45 minuten om de colonoscopie te voltooien.
Wat komt er kijken bij de colonoscopie procedure?
De colonoscopie wordt in de medische wereld een “scoop” genoemd. Een camera ter grootte van een potlood wordt via een kleine incisie in uw rectum ingebracht en er gaat ongeveer een theelepel kalmeringsmiddel in uw blaas.
– U slaapt tijdens de procedure, omdat de medicijnen de pijn en de kans op kokhalzen tegengaan.- Uw arts kan een warm, nat verband op uw buik aanbrengen voordat de procedure begint- U krijgt een kalmerend middel en de meeste pijnmedicatie is na een paar uur uitgewerkt, maar u zult een paar dagen last hebben van een maag die van streek is en een koliekachtig gevoel in uw darmen. – Sommige patiënten reageren allergisch op de medicijnen die tijdens de procedure worden gebruikt, dus het kan raadzaam zijn deze niet in te nemen voordat de arts klaar is met de procedure.- Het kan nodig zijn een nachtglas te dragen om de artsen te helpen de bloeding in de gaten te houden.- Hoewel de procedure kan worden uitgevoerd als een “geassisteerde” colonoscopie, wordt deze uitgevoerd met veel beperkingen. Het is mogelijk dat u geen stoelgang kunt hebben voordat de procedure is voltooid. U zult ook niet in staat zijn om een stoelgang te hebben na de procedure.
Welke mogelijkheden zijn er voor een colonoscopie-screening?
De Medische Dienst van de Universiteit van Washington biedt vanaf januari 2013 drie soorten screenings aan:
1. Elektronisch (draag uw smartphone)
2. Sublinguaal (neem een slokje water uit uw buik)
3. colitis obligatoire (draag een ochtendjas en observeer de gebruikelijke activiteit van de dikke darm, maar niet zwaar tillen)
Uw arts kan een of meer screenings bevelen om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken. Iedereen reageert anders op de procedures, dus het kan zijn dat u meerdere screenings nodig heeft om te beslissen welke het beste voor u is.
De volledige richtlijnen voor colonoscoproblemen vindt u in ons gezondheidsBulletin.